lista zadań

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
fish_guts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

lista zadań

Post autor: fish_guts »

witam.
proszę o pomoc mimo że trochę tego jest.

2.sprawdź czy proste o równaniach: -3x+5y=-11, 5x+2y=-23, 6x-7y=10 przecinają się w jednym punkcie.

3.Podaj współrzędne środka i długości promienia okręgu o równianiu:
a. \(\displaystyle{ (x+7) ^{2} + (y-4) ^{2} =7}\)
b. \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2}=6}\)
c. \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -4x +6y+4=0}\)

4. oblicz odległość punktu P=(-3,5) od prostej o równaniu y=-2x+4.

5. \(\displaystyle{ Punkty A=( \frac{1}{2}, \frac{2}{3}) , B= \frac{5}{3}, \frac{1}{2}, C=(1,1), D=(-1,-1)}\) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta. sprawdź czy ten czworokąt jest równoległobokiem.

6. Prosta o równaniu y=-2x i punkty A=(4,0), B=(0,5),. wyznacz współrzędne punktów C i D należących do danej prostej, tak aby czworokąt ABCD był trapezem prostokątnym, w którym kąty BCD i ADC są proste.

7. Punkt C=(-1,-2) należy do kręgu o środku w punkcie S=(2,4). oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg.

8.znajdź równania prostej przechodzącej przez punkty:
A=(0,4 , 17), \(\displaystyle{ B=( \frac{2}{5}, \sqrt{3})}\)
A=(20,1) B=(0,-10)

z góry dzięki!
ODPOWIEDZ