równanie kierunkowe i ogólne prostej.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MALIKA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2009, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 8 razy

równanie kierunkowe i ogólne prostej.

Post autor: MALIKA »

Wyznacz liczbę \(\displaystyle{ p}\), dla której proste \(\displaystyle{ k, l, m}\) przecinają się w jednym punkcie, jeśli:

a)
\(\displaystyle{ k: x+y+1=0}\)
\(\displaystyle{ l: x+p=0}\)
\(\displaystyle{ m:3x-y-9=0}\)

b)
\(\displaystyle{ k:px-y+3=0}\)
\(\displaystyle{ l:x-2y+1=0}\)
\(\displaystyle{ m:2x+y+2=0}\)

prosiłabym o zrobienie lub wskazówki to jednego z podpunktów (mam nadzieję, że drugi uda mi się zrobić analogicznie )
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

równanie kierunkowe i ogólne prostej.

Post autor: bayo84 »

a)

Wyznacz algebraicznie (uklad rownan) --> otrzymasz punkt przeciecia prostych: k i m
Wspolrzedne otrzymanego punktu podstaw do przepisu funkcji l --> ptrzymasz wratosc parametru p
MALIKA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2009, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 8 razy

równanie kierunkowe i ogólne prostej.

Post autor: MALIKA »

dziękuję, już mi wyszło : ) nigdy nie wpadłabym na to żeby w ten sposób to rozwiązać...
ODPOWIEDZ