rownania plaszczyzn

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

rownania plaszczyzn

Post autor: tomcza »

zad. Napisac rownania plaszczyzn rownoleglych do plaszczyzny \(\displaystyle{ 2x+2y+z-8=0}\) i oddalonych od niej o 4 jednostki.

korzystam z warunku rownoleglosci \(\displaystyle{ \frac{A_{1}}{A_{2}}= \frac{B_{1}}{B_{2}}= \frac{C_{1}}{C_{2}}}\) czyli: \(\displaystyle{ \frac{A_{1}}{2}= \frac{B_{1}}{2}= \frac{C_{1}}{1}}\). czyli C jest takie samo dla obu plaszczyzn=z. ale nie wiem za bardzo jak dalej:|
ODPOWIEDZ