dł.okręgu,równanie prostej prostopadłej,, równanie stycznych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
radocha91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lis 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

dł.okręgu,równanie prostej prostopadłej,, równanie stycznych

Post autor: radocha91 »

1.Znajdź długość okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x+2)+(x+2)^{2}+(x-3)^{2}=16}\)
2.Znajdź równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ 2x-4y+3=0}\)
3.Wyznacz równania stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^{2}-4x+y^{2}-2y-4=0}\) równoległych do osi OY.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dł.okręgu,równanie prostej prostopadłej,, równanie stycznych

Post autor: piasek101 »

radocha91 pisze:1.Znajdź długość okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x+2)+(x+2)^{2}+(x-3)^{2}=16}\)
To nie jest okrąg.

2. Zrób postać kierunkową i zajrzyj tu (kryteria liczbowe):
... 5%9B%C4%87

3. Wyznacz środek i promień; szukane styczne przechodzą przez ,,górny" i ,,dolny" punkt okręgu.

Górny ma współrzędne \(\displaystyle{ (x_{\mbox{ś}rodka}; y_{\mbox{ś}rodka}+promie\mbox{ń})}\)
ODPOWIEDZ