Wskaż pkt. B
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 39 razy
Wskaż pkt. B
Pkt.(2,-3) jest środkiem odcinka AB. Wiedząc, że A=)-6,-5) wskaż pkt. B. Można to jakos ladnie algebraicznie zrobić czy tylko rysunkiem. ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wskaż pkt. B
\(\displaystyle{ x_{s} = \frac{x_{A} + x_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 = \frac{-6+x_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4 = -6+x_{B} \Rightarrow x_{B} = 10}\)
\(\displaystyle{ y_{s} = \frac{y_{A} + y_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ -3 = \frac{-5+y_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ -6 = -5+y_{B} \Rightarrow y_{B} = -1}\)
\(\displaystyle{ B=(10, -1)}\)
\(\displaystyle{ 2 = \frac{-6+x_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 4 = -6+x_{B} \Rightarrow x_{B} = 10}\)
\(\displaystyle{ y_{s} = \frac{y_{A} + y_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ -3 = \frac{-5+y_{B}}{2}}\)
\(\displaystyle{ -6 = -5+y_{B} \Rightarrow y_{B} = -1}\)
\(\displaystyle{ B=(10, -1)}\)