szukanie równań prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

szukanie równań prostych

Post autor: kakaona »

Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2,-1,4), prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ x = 2 + t, y = 1 + 3t, z = 2t}\) oraz przecinającą prostą \(\displaystyle{ x=y=z}\).
Zdaję sobie sprawę, że zadanie jest bardzo proste, ale proszę o wskazówkę...
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

szukanie równań prostych

Post autor: Kartezjusz »

Coś musi być nie tak,bo pierwsze dwa warunki jednoznacznie wyznaczają równanie prostej.
ODPOWIEDZ