zad.1
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny o boku długości a.Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy.
zad.2
Ściany boczne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego są kwadratami o boku długości a.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
zad.3
Krawędź podstawy ostosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a. Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 2a.Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa.
zad.4
Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta równoramiennego o podstawie 12cm i ramieniu 17cm wokół podstawy.
Geometria analityczna
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 18:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WARSZAWA
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Geometria analityczna
Zad 1
a=a
H=2a
V=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}P_{p} \cdot H= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^{2}}{4} \cdot 2a \sqrt{3}}\)
a=a
H=2a
V=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}P_{p} \cdot H= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^{2}}{4} \cdot 2a \sqrt{3}}\)