Dany jest okrąg o równaniu ogólnym \(\displaystyle{ x^{2}}\)+\(\displaystyle{ y^{2}}\)+4x-8y-5=0
a)wyznacz współrzedne środka okregu oraz dlugosc jego promienia
b)zapiosz równanie okręgu w postaci kanonicznej
c)wyznacz współrzędne punktów wspólnych A i B okręgu i osi odciętych
d) Oblicz pole trójkąta ASB gdzie S-środek okręgu
okrąg o równaniu ogólnym
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
okrąg o równaniu ogólnym
A) \(\displaystyle{ -2a=4 \\ a=-2}\)
\(\displaystyle{ -2b=-8 \\ b=4}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-r^{2}=-5 \\ 4+16-r^{2}=-5 \\ -r^{2}=-25 \\ r=5}\)
B) \(\displaystyle{ (x+2)^{2}+(y-4)^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ -2b=-8 \\ b=4}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-r^{2}=-5 \\ 4+16-r^{2}=-5 \\ -r^{2}=-25 \\ r=5}\)
B) \(\displaystyle{ (x+2)^{2}+(y-4)^{2}=25}\)
okrąg o równaniu ogólnym
a mógłbyś powiedzieć jak do tego doszedłes ??
obliczył bym to ale nie było mnie w szkole przez 2 tyg jak byly te tematy i nic nie kapuje....
obliczył bym to ale nie było mnie w szkole przez 2 tyg jak byly te tematy i nic nie kapuje....