Wykaż, że suma danych wektorów=0

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
sophie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 4 paź 2009, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Laponia =)
Podziękował: 22 razy

Wykaż, że suma danych wektorów=0

Post autor: sophie »

W trójkącie ABC dane są wektory AB, BC i CA.
a)Wyznacz w zależności od nich wektory AM, BN, CP, gdzie M, N i P są odpowiednio środkami boków AB, BC i CA.

b)Wykaż, że AM+BN+CP = 0

--proszę skupić się na podpunkcie b).
PS. Jak pisać wektorki nad np. AB?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykaż, że suma danych wektorów=0

Post autor: piasek101 »

sophie pisze: PS. Jak pisać wektorki nad np. AB?
Weź ,,cytuj".

\(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}}\)
ODPOWIEDZ