odcinek jednokładny do danego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Ika_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 paź 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sosnowiec

odcinek jednokładny do danego

Post autor: Ika_94 »

Witam wszystkich chętnych mi pomóc!

Muszę wyznaczyć odcinek jednokładny do danego gdy k= \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)


Bardzo proszę o pomoc!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

odcinek jednokładny do danego

Post autor: piasek101 »

Znasz końce odcinka (ich współrzędne) ?
Ika_94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 paź 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sosnowiec

odcinek jednokładny do danego

Post autor: Ika_94 »

odległość od a do s= 2
b do s= 2

wiem jak zrobić gdy k=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
ale nie wiem gdy k=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

odcinek jednokładny do danego

Post autor: piasek101 »

Zadania zwykle różnią się tylko liczbami - skoro umiesz dla 0,5 to rób tak samo.

\(\displaystyle{ |A'S|=k\cdot|AS|}\) (oczywiscie dla k >0)
ODPOWIEDZ