Narysować zbiory rozwiązań w R^3; znaleźć prostą

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
agusia272
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 23 lis 2009, o 11:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Narysować zbiory rozwiązań w R^3; znaleźć prostą

Post autor: agusia272 »

Witam,

przez 2 tygodnie byłam chora i nie było mnie na uczelni. Na wtorek muszę zrobić dwa zadania a nie mam pojęcia jak się do nich zabrać, ponieważ nie było mnie na tych tematach. W związku z tym proszę o pomoc przy ich zrobieniu.

1. Do wyboru mam dwa podpunkty. Obojętnie, który zrobię.
,,Narysować" następujące zbiory w \(\displaystyle{ R^{3}}\)"
\(\displaystyle{ M={(x,y,z): x^{2}-y^{2}=z, x^{2}+y^{2}+z^{2} \le 1}}\)
lub
\(\displaystyle{ O={(x,y,z): x^{2}+ y^{2} \le 4, z^{2}- x^{2}- y^{2} \le 1}}\)

2. Znaleźć prostą leżącą na powierzchni zadanej równaniem \(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=z}\) przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ (a,0,a^{2})}\), gdzie a jest zadaną liczbą.
ODPOWIEDZ