Znaleźć wektor dwusiecznej kąta wewnętrznego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Funga_fu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Znaleźć wektor dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: Funga_fu »

Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(2,0), B=(1,3), C=(-5,1). Znaleźć wektor dwusiecznej kąta wewnętrznego przy wierzchołku B.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Znaleźć wektor dwusiecznej kąta wewnętrznego

Post autor: JankoS »

Niech ta dwusieczna przecina bok AC w D. Z twierdzenia o dwusiecznej (...) \(\displaystyle{ \frac{|CD|}{|DA|}= \frac{|BC|}{|BA|},}\) ponadto D należy do prostej AC.
ODPOWIEDZ