Czworokąt opisany na okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
EmperorPalpa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 lis 2009, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: EmperorPalpa »

Cała treść zadania: Dane są wierzchołki czworokąta ABCD: A = ( 1, -7 ), B = ( 11, -2 ), C = ( 13, 9 ) , D = ( 3, 4). Sprawdź, czy w czworokąt można wpisać okrąg, jeśli tak to oblicz długość promienia.

Liczę więc przekątne AC = 20, DB =10, teraz na pole ef/2 = 200/2 = 100. I teraz podstawiam do wzoru P=a*h, czyli 100= sqrt125* h ("a" obliczyłem i sprawdzałem dwa razy czy wychodzi pierwiastek ze 125 ale niestety tak) i teraz próbuje przeniesć - dzielę przez sqrt125, czyli wychodzi 100/sqrt125 = h i teraz wiem, że r jest równe połowie h więc dziele 100/sqrt125 przez 2 i tutaj mam problem, bowiem nie wiem jak to dalej policzyć to 100/sqrt125. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Czworokąt opisany na okręgu

Post autor: tometomek91 »

Jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg, to sumy długości przeciwległych boków są równe.
\(\displaystyle{ |AB|+|CD|=|AD|+|BC|}\)
ODPOWIEDZ