Zad.1 Dla jakich wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) wektory \(\displaystyle{ \vec{a} = 5 \vec{i} - 3 \vec{j} + \alpha \vec{k}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b} = \beta \vec{i} +9 \vec{j} -2 \vec{k}}\) są kolinearne?
Zad.2 Dane są punkty A=(1,3,-2), B=(-5,2,1), C=(7,2,-6). Na płaszczyźnie OXY znaleźć taki punkt D, aby wektor \(\displaystyle{ \vec{CD}}\) był kolinearny z wektorem \(\displaystyle{ \vec{AB}}\).
Jutro mam kolokwium, a nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Byłabym bardzo wdzięczna,gdyby ktoś mi to wytłumaczył.
Zdaje sobie sprawę, że skoro są współliniowe to należy użyć do obliczenia tego iloczynu wektorowego, bo \(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = 0 \Leftrightarrow \vec{a} \parallel \vec{b}}\) ale nie wiem jak.
Pozdrawiam.
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
Nie trzeba, to za dużo liczenia
kolinearne=współliniowe=równoległe, a więc są to wektory o proporcjonalnych współrzędnych. Czyli \(\displaystyle{ \vec{x},\ \vec{y}}\) są kolinearne wtedy, gdy istnieje taka liczba k, że \(\displaystyle{ \vec{x}=k\vec{y}}\) Czy to Ci wystarczy?
Pozdrawiam.
kolinearne=współliniowe=równoległe, a więc są to wektory o proporcjonalnych współrzędnych. Czyli \(\displaystyle{ \vec{x},\ \vec{y}}\) są kolinearne wtedy, gdy istnieje taka liczba k, że \(\displaystyle{ \vec{x}=k\vec{y}}\) Czy to Ci wystarczy?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
A mogłabyś mnie jeszcze jakoś naprowadzić. Mam za dużo niewiadomych, żeby to obliczyć.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2009, o 15:28 przez Funga_fu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
Zad 1: \(\displaystyle{ t\vec{a}=\vec{b}\ \Leftrightarrow \ 5t=\beta\ \wedge\ -3t=9\ \wedge\ t\alpha=-2}\), więc \(\displaystyle{ \alpha,\ \beta}\) łatwo znaleźć.
Zad 2: \(\displaystyle{ D\in XOY\ \Rightarrow \ D=(x,y,0)}\). Warunek: \(\displaystyle{ \vec{AB}=t\vec{CD}}\)
Tworzysz wektory, rozpisujesz tą równość wektorów tak, jak w zadaniu 1 i liczysz x,y.
Pozdrawiam.
Zad 2: \(\displaystyle{ D\in XOY\ \Rightarrow \ D=(x,y,0)}\). Warunek: \(\displaystyle{ \vec{AB}=t\vec{CD}}\)
Tworzysz wektory, rozpisujesz tą równość wektorów tak, jak w zadaniu 1 i liczysz x,y.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
Dzięki już mi wychodzi.
Edit.
A jeszcze w tym drugim zadaniu. Wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ \vec{AB} = t \vec{CD} \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ -6= t (x-7) \ \ \wedge \ -1 = t (y-2) \ \wedge \ -3 = t * 0}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{-6}{x-7} \ \ \wedge \ t = \frac{-1}{y-2} \ \wedge \ -3=0???}\)
I zostają 2 równania 3 niewiadome.
Mogę warunek postawić tak: \(\displaystyle{ t \vec{AB} = \vec{CD}}\) ?
Edit.
A jeszcze w tym drugim zadaniu. Wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ \vec{AB} = t \vec{CD} \Leftrightarrow}\)
\(\displaystyle{ -6= t (x-7) \ \ \wedge \ -1 = t (y-2) \ \wedge \ -3 = t * 0}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{-6}{x-7} \ \ \wedge \ t = \frac{-1}{y-2} \ \wedge \ -3=0???}\)
I zostają 2 równania 3 niewiadome.
Mogę warunek postawić tak: \(\displaystyle{ t \vec{AB} = \vec{CD}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
Możesz.Funga_fu pisze: Mogę warunek postawić tak: \(\displaystyle{ t \vec{AB} = \vec{CD}}\) ?
Tam nie wychodzi nigdzie 0, nie wiem skąd masz takie trzecie równanie..?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich wartości wektory są kolinearne (współliniowe)?
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ \vec{AB} = [-5, -1, 3]}\) , D = (x,y,0) to \(\displaystyle{ \vec{CD} = [x-7,y-2,0]}\) Aha... już wiem gdzie miałam błąd. Źle obliczyłam długość wektora CD, powinien być taki \(\displaystyle{ \vec{CD} = [x-7,y-2,6]}\) .
Wielkie dzięki jeszcze raz.
Wielkie dzięki jeszcze raz.