Miałam znaleźć punkty przecięcia prostych
\(\displaystyle{ y=2x+4 , y=-3x-6 , y=- \frac{1}{2}x+ \frac{}{} \frac{3}{2}}\)
i znalazłam:
A=(-2,0), B=(-1,2), C=(-3,3)
i teraz:
mam wykazać, że są one wierzchołkami prostokątnego trójkąta równoramiennego.
W jaki sposób mam to zrobić?
Wykaż, że wierzchołki są wierz..prost.trójk.równoramiennego.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ok. Lublina
Wykaż, że wierzchołki są wierz..prost.trójk.równoramiennego.
Obliczyć długości wektorów i skoro długości 2 wektorów są sobie równe (dokładnie 2!) wtedy trójkąt jest równoramienny.
A ponadto \(\displaystyle{ przeciwprostokątna = \sqrt{2} * przyprostokątna}\)
A ponadto \(\displaystyle{ przeciwprostokątna = \sqrt{2} * przyprostokątna}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
Wykaż, że wierzchołki są wierz..prost.trójk.równoramiennego.
ale my na lekcji nie mieliśmy wektorów ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 11:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ok. Lublina
Wykaż, że wierzchołki są wierz..prost.trójk.równoramiennego.
No dobra założe że możecie korzystać z wiedzy ponad programowe
Wektor to uporządkowana para punktów
\(\displaystyle{ dlugosc= \sqrt{(x2-x1)^{2}+ (y2-y1)^{2} }}\)
gdzie x1 i y1 to współrzędne początku,y2 i y1 to współrzędne końca
Wektor to uporządkowana para punktów
\(\displaystyle{ dlugosc= \sqrt{(x2-x1)^{2}+ (y2-y1)^{2} }}\)
gdzie x1 i y1 to współrzędne początku,y2 i y1 to współrzędne końca
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Wykaż, że wierzchołki są wierz..prost.trójk.równoramiennego.
To jest wzór na długość odcinka \(\displaystyle{ |XY|}\). Aby znaleźć punkty przecięcia się ów prostych musisz rozwiązać układ równań. Skoro już to policzyłaś, to trójkąt równoramienny ma jedną parę boków o takiej samej długości. Wylicz to poprzez kwadraty długości odcinków, albo od razu zpierwiastkowane.