Oblicz boki i sprawdź czy trójkąt jest prostokątny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bbrryyssiiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 4 razy

Oblicz boki i sprawdź czy trójkąt jest prostokątny.

Post autor: bbrryyssiiaa »

Miałam napisać równanie prostych zawietających boki trójkąta ABC
a) A(-4;2) B(0;4) C(6;-4)
B) A(6;-1) B(0;1) C(2;7)

i wyszły mi takie proste:
a)AB \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+4}\) AC \(\displaystyle{ y= -\frac{3}{5}x+ \frac{22}{5}}\) BC \(\displaystyle{ y=- \frac{4}{5}x+4}\)
b)AB \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}x+1}\) AC \(\displaystyle{ y=-2x+11}\) BC\(\displaystyle{ y=3x+1}\)

Jak mam obliczyć długość boków i sprawdzić czy trójkąt jest prostokątny?
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Oblicz boki i sprawdź czy trójkąt jest prostokątny.

Post autor: MistyKu »

Policzyc dlugosci bokow i sprawdzic czy zachodzi twierdzenie pitagorasa.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Oblicz boki i sprawdź czy trójkąt jest prostokątny.

Post autor: lukasz1804 »

Nie ma potrzeby obliczania długości boków trójkąta. Mając już wyznaczone równania trzech prostych zawierających boki trójkąta wystarczy sprawdzić, czy istnieją wśród nich dwie, które są wzajemnie prostopadłe. (Korzystamy tu z kryterium prostopadłości prostych.)
bbrryyssiiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 4 razy

Oblicz boki i sprawdź czy trójkąt jest prostokątny.

Post autor: bbrryyssiiaa »

'Korzystamy tu z kryterium prostopadłości prostych.'


czyli jak mam to zrobić?
układ równań?

-- 29 lis 2009, o 11:47 --

Już wiem! :P

Dzięki za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ