Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=x

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=x

Post autor: apacz »

Pytanie jak w temacie. Jak to się robi? odwrotność x ze znakiem minus?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=x

Post autor: Tomasz Rużycki »

Aby proste były prostopadłe ich współczynniki kierunkowe muszą spełniać warunek a_1=-(1/a_2). Prosta prostopadła do prostej o równaniu f(x)=x to g(x)=-x.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
siuja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 12 mar 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna

Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=x

Post autor: siuja »

A jak napisać równanie prostej prostopadłej do prostej pionowej lub poziomej x=m lub y=m przechodzącej przez dany punkt. Wiem że łatwo się to da zrobić bez żadnego liczenia ale w zadaniu proszą mnie o wyznaczenie takiej prostej i wypadało by coś napisać.
Z góry dziękuje.
gitarzyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:03
Płeć: Kobieta

Równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=x

Post autor: gitarzyca »

mam kłopocik z kilkoma zadankami, bardzo prosiłabym o pomoc.

1.
napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=-4/3x+1 przechodzącej przez punkt B=(-3,3).

2.
napisz równanie prostej równoległej do prostej 5x-10y+20=0 przechodzącej przez punkt C=(-1,1).

3. wyznacz równanie okręgu stycznego do osi Oy, którego środkiem jest punkt S=(3,-5).
ODPOWIEDZ