Współrzędne punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukasz07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 lis 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Współrzędne punktów

Post autor: lukasz07 »

Proszę o rozwiązanie krok po kroku, albo o bardziej szczegółowy opis co trzeba zrobić. Bardziej zależy mi na zadaniu drugim. Z góry dziękuję.

Zad 1.
Punkty \(\displaystyle{ P, Q, R}\) są odpowiednio środkami boków \(\displaystyle{ AB, BC}\) i \(\displaystyle{ CA}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Wiedząć, że \(\displaystyle{ P(1,3), Q(2,7), R(-3,5)}\), wyznacz współrzędne punktów \(\displaystyle{ A, B, C}\).

Zad 2.
Punkty \(\displaystyle{ P, Q, R}\) są odpowiednio środkami boków \(\displaystyle{ AB, BC, CD}\) kwadratu \(\displaystyle{ ABCD}\). Wiedząc, że \(\displaystyle{ P(4,-3\frac{1}{2}), Q(5\frac{1}{2},1), R(1,2\frac{1}{2})}\), oblicz współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ A, B, C, D}\).
Ostatnio zmieniony 29 lis 2009, o 11:37 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne miedzy jedną parą znaków [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
ODPOWIEDZ