Wyznacz współrzędne wierzchołków równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Robbiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 1 gru 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz-ów
Podziękował: 1 raz

Wyznacz współrzędne wierzchołków równoległoboku

Post autor: Robbiex »

Oblicz współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ A=(2,4), B=(1,5),}\) a przekątne \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ S=(0,-2)}\).

Jak się z tym uporać, mógłby ktoś pomóc?
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołków równoległoboku

Post autor: Mruczek »

Pamiętaj, że przekątne równoległoboku przecinając dzielą się na połowy.
ODPOWIEDZ