Czy ktos zna rownanie stycznej do okregu x*x+y*y=1 przechadzacej przez punkt
A (xA,yA)
przyczym, xA *xA + yA*yA >1
prosze o pomoc
Wyznaczyć równanie stycznej do okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wyznaczyć równanie stycznej do okręgu
Równanie stycznej do okręgu o środku w punkcie S=(a,b) i promieniu r>0 przechodzącej przez punkt P=(x_p, y_p) ma postać
k: (x_p-a)(x-a)+(y_p-b)(y-b)=r^2
k: (x_p-a)(x-a)+(y_p-b)(y-b)=r^2