Przekątna kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ShadowQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2009, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Przekątna kwadratu

Post autor: ShadowQ »

Siemka. Mam problem. Nauczycielka zadała zadanie domowe z przekątnych kwadratu. Nie było mnie na poprzednich lekcjach i nie kapuje tego. Treść jest taka:

O ile dłuższy jest bok kwadratu o przekątnej 10 od boku kwadratu o przekątnej 8?

Z góry dzięki za rozwiązanie
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: anna_ »

A wzór na przekatne kwadratu znasz?
ShadowQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2009, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Przekątna kwadratu

Post autor: ShadowQ »

No właśnie problem jest w tym, że nic nie potrafie.
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 561
Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Kraków
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: Charles90 »

bok kwadratu \(\displaystyle{ a}\)

przekątna kwadratu \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
ShadowQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2009, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Przekątna kwadratu

Post autor: ShadowQ »

Możecie mi je rozwiązać? Bo ja naprawde jestem w tym noga
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątna kwadratu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=10 \Rightarrow a= \frac{10}{ \sqrt{2} }=5 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ b\sqrt{2}=8 \Rightarrow b= \frac{8}{ \sqrt{2} }=4 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ a-b=5 \sqrt{2}-4 \sqrt{2}= \sqrt{2}}\)
ShadowQ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 maja 2009, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Przekątna kwadratu

Post autor: ShadowQ »

Dziękuje ;]
ODPOWIEDZ