znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Waw
- Podziękował: 5 razy
znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkty
znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A=(2:1) B+4; -3)
znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkty
\(\displaystyle{ A=(2,1)}\)
\(\displaystyle{ B=(4,-3)}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}1=2a+b\\-3=4a+b\end{cases}}\)
Rozwiązujesz układ równań. W ten sposób wyznaczasz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Podstawiasz to do wzoru:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ B=(4,-3)}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}1=2a+b\\-3=4a+b\end{cases}}\)
Rozwiązujesz układ równań. W ten sposób wyznaczasz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Podstawiasz to do wzoru:
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Pozdrawiam!