Okręgi w układzie współrzędnych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: s-e-b »

Okręgi o równaniach o1: \(\displaystyle{ x^{2} + 2x + y^{2} -4y + 1 = 0}\) i o2: \(\displaystyle{ (x+1)+ (y-2)^{2} = 9}\) są:
A. styczne wewnętrznie
B.styczne zewnętrznie
C.przecinające się
D.współśrodkowe

No i oczywiście proszę o wytłumaczenie dlaczego:)
Ropuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 lis 2009, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 1 raz

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: Ropuch »

Rownanie pierwszego okregu przeksztalcamy do takiej formy (x+1)^2 +(y-2)^2=4

S1 =(-1,2) S2=(-1,2)

Sa wspolsrodkowe.
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: s-e-b »

Dzięki:)-- 24 lis 2009, o 23:07 --A to nie robi różnicy, że przy (x+1) nie ma potegi do kwadratu?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: tometomek91 »

Robi i to dużą Ale jeszcze sie upewnij, czy na pewno jej nie ma tam być.
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: s-e-b »

Nie ma jej być na pewno tam, wiec dlaczego wynik jest taki jakby ona tam miała być?
Myrag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lis 2009, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czesta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: Myrag »

blad w druku zapewne lub podczas przepisywania
s-e-b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 11 lis 2009, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 33 razy

Okręgi w układzie współrzędnych.

Post autor: s-e-b »

Jesteście pewni, że to błąd? Nikt nie ma pomysłu jak to zrobić w podanej formie?
ODPOWIEDZ