wyznacz m zeby proste...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
olciap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 lis 2009, o 18:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Waw
Podziękował: 5 razy

wyznacz m zeby proste...

Post autor: olciap »

wyznacz m zeby proste y=(2m-1)x i y=(5-m)x+7 były rownolegle
Ropuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 lis 2009, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 1 raz

wyznacz m zeby proste...

Post autor: Ropuch »

y=ax + b
a - to wpolczynnik kierunkowy prostej

zeby proste byly rownolegle oba wpolczynniki musza byc sobie rowne

2m-1=5-m
ODPOWIEDZ