prosta - styczna, sieczna, rozłączna czy średnica ?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mcmcjj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1 raz

prosta - styczna, sieczna, rozłączna czy średnica ?

Post autor: mcmcjj »

Jak sprawdzić, czy dowolna prosta o równaniu postaci y = ax + b jest styczną, sieczną, rozłączną czy też średnicą okręgu o równaniu w postaci \(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y-b)^{2} = r^{2}}\) lub \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 2ax - 2by + c = 0}\) ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta - styczna, sieczna, rozłączna czy średnica ?

Post autor: piasek101 »

Masz konflikt oznaczeń, ale idzie z odległości środka okręgu od prostej.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

prosta - styczna, sieczna, rozłączna czy średnica ?

Post autor: tometomek91 »

Jeżeli prosta jest rozłączną, to po podstawieniu za y równania prostej do równania okręgu, delta jest ujemna, jeżeli jest styczna, to delta równa jest zeru, jeżeli jest sieczną, delta jest więsza od zera i do prostej nie należy środek okręgu, jeżeli jest średnicą - delta większa od zera i wszpółrzędne środka okręgu spełniają równanie prostej.
ODPOWIEDZ