CZE. NIE WIEDZIAŁEM GDZIE TO DAC WIEC DAJE TU. TAKIE ZADANIE:
Dla jakich wartosci a i b punkty P= (a-1,2b) i P` = (-4, b+1) są symetryczne wzgledem poczatku ukladu wspolrzednych?? Z góry dzieki.
Punkty symetryczne względem p.ukł. współ.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Punkty symetryczne względem p.ukł. współ.
Wykorzystaj to ,że Jeżeli A(a,b) i P(x,y) i P'=Sa(X) to P'(2a-x,2b-y) , u Ciebie A będzie miał takei współrzędne A(0,0) Ułóż sobie tylko odpowiednei układ równań i rozwiąż. Chyba sobie poradzisz.
Tak ,żebyś mógł sobie sprawdzić to podam Ci odpowiedź :
\(\displaystyle{ a=5 i b=-\frac{1}{3}}\)
Pozdrawiam
Tak ,żebyś mógł sobie sprawdzić to podam Ci odpowiedź :
\(\displaystyle{ a=5 i b=-\frac{1}{3}}\)
Pozdrawiam