Cosinus najmniejszego z kątów trójkąta i punkt na osi odcięt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

Cosinus najmniejszego z kątów trójkąta i punkt na osi odcięt

Post autor: jojo15 »

Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(-1,4), B=(-2,-3), C=(7,0)}\). Napisz równanie okręgu o średnicy AC, oblicz cosinus najmniejszego z kątów trójkąta ABC i na osi odciętych znajdź punkt S, którego odległości od prostych AB i AC są równe.

Co do równania okręgu to wyszło mi \(\displaystyle{ (x-3) ^{2} + (y-2) ^{2} =20}\), ale jak zrobić pozostałe podpunkty?
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Cosinus najmniejszego z kątów trójkąta i punkt na osi odcięt

Post autor: Sherlock »

Najmniejszy kąt leży w trójkącie naprzeciwko najkrótszego boku. Zaznacz kąt i potem tw. cosinusów.

Wyznacz równania prostych AB i AC oraz dwusiecznych kątów wyznaczonych przez te proste (dwusieczne zawierają punkty równo odległe od podanych prostych, skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej) . Szukane punkty to punkty przecięcia się dwusiecznych z osią OX.
ODPOWIEDZ