Symetrie względem układu współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Neira
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rumia

Symetrie względem układu współrzędnych

Post autor: Neira »

Witam!
Bardzo proszę o pomoc przy zadaniach:
1. Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-2,1) B=(3,0) C=(1,3)
a) Znajdź współrzędne wierzchołków obrazu trójkąta w symetrii względem początku układu wsp.
b) Znajdź wsp. takiego punktu D leżącego w pierwszej ćwiartce ukł wsp aby czworokąt ABCD był równoległobokiem.
2. Oblicz współrzędne punktu symetrycznego do punktu A=(6,5) względem prostej opisanej równaniem x+2y-6=0
3. Znajdź współrzędne obrazów punktu A=(2,4) w symetrii względem punktu (3,1) i w symetrii względem prostej o równaniu y= -1

BARDZO PROSZĘ O POMOC!
ODPOWIEDZ