punkt symetryczny wzgledem prostej w przestrzeni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
horrorschau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 1 paź 2008, o 20:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 4 razy

punkt symetryczny wzgledem prostej w przestrzeni

Post autor: horrorschau »

Witam!
Mam do rozwiazania takie oto zadanko:
Znalezc punkt symetryczny do punktu(3,1,2) wzgledem prostej (3+t,1-t,2t).
Jaki powinien byc wynik?Bo cos mi zle wychodzi(nie zgadza mi sie z odpowiedziami).
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

punkt symetryczny wzgledem prostej w przestrzeni

Post autor: BettyBoo »

Jeśli dobrze przepisałeś treść zadania (i jeśli mi się w obliczeniach nie pozajączkowało ), to wychodzi \(\displaystyle{ \left(\frac{13}{3},-\frac{1}{3},\frac{2}{3}\right)}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ