Obliczyć kąt pomiędzy prostą a płaszczyzną

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
maciek987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 25 paź 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Obliczyć kąt pomiędzy prostą a płaszczyzną

Post autor: maciek987 »

\(\displaystyle{ l:\ x=2+t \ \ y=1+2t \ \ z=4+2t}\) płaszczyzna: \(\displaystyle{ 3x-4y+5=0}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 17:35 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Obliczyć kąt pomiędzy prostą a płaszczyzną

Post autor: BettyBoo »

Wskazówka: jeśli a jest szukanym kątem oraz b jest kątem między wektorami kierunkowym i normalnym, to \(\displaystyle{ \sin a=|\cos b|}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ