A więc:
Oblicz długość boków trójkąta, punkty przecięcia, wiedząc że jego 2 boki zawierają się w dodatnich półosiach X i Y. Oraz że przez punkt P (3,5) przechodzi prosta w której zawiera się jego przeciwprostokątna, a jego pole wynosi 36.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Trójkąt i mamy jeden punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 maja 2006, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Mapedd
- Użytkownik
- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
Trójkąt i mamy jeden punkt
skorzystaj z odcinkowej postaci równania prostej:
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1}\)
gdzie\(\displaystyle{ a,b}\) to miejsca przeciecia prostej z osiami OX i OY, zwroc uwage ze pole tego trojkata wynosi \(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{1}{2}ab}\), teraz powinno byc Ci latwiej
\(\displaystyle{ \frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1}\)
gdzie\(\displaystyle{ a,b}\) to miejsca przeciecia prostej z osiami OX i OY, zwroc uwage ze pole tego trojkata wynosi \(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{1}{2}ab}\), teraz powinno byc Ci latwiej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 maja 2006, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
Trójkąt i mamy jeden punkt
jesem leser z matmy, można jaśniej i na jakimś przykładzie
z góry dziękuje
z góry dziękuje