Prosta prostopadła o równaniu \(\displaystyle{ 2x-y-5=0}\) jest określona wzorem?
w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}x}\)
Czy ktoś rozwiąże mi to żeby to tak wyszło? pozdrawiam:p
prosta prostopadła o rownaniu...jest okreslona wzorem
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: starachowice
prosta prostopadła o rownaniu...jest okreslona wzorem
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 23:17 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Poprawa wiadomości. Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 9 razy
prosta prostopadła o rownaniu...jest okreslona wzorem
Jeżeli mamy dwie proste
\(\displaystyle{ y=ax + b}\)
\(\displaystyle{ y=cx + d}\),
to te dwie proste są prostopadłe, jeżeli \(\displaystyle{ a=-\frac{1}{c}.}\)
W tym zadaniu mamy
\(\displaystyle{ y=2x - 5,}\) więc prostopadłą do niej będzie prosta postaci:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x + b,}\) gdzie b jest dowolną liczbą.
\(\displaystyle{ y=ax + b}\)
\(\displaystyle{ y=cx + d}\),
to te dwie proste są prostopadłe, jeżeli \(\displaystyle{ a=-\frac{1}{c}.}\)
W tym zadaniu mamy
\(\displaystyle{ y=2x - 5,}\) więc prostopadłą do niej będzie prosta postaci:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x + b,}\) gdzie b jest dowolną liczbą.