Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z sąsiednimi ścianami bocznymi kąty odpowiednio \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) Oblicz pole powierzchni bocznej prostopadłościanu.
Wyszło mi coś takiego byłbym wdzięczny jeśli ktoś by sprawdził
\(\displaystyle{ dsin \alpha =a
dsin \beta = b
(dsin \alpha) ^{2} + (dsin \beta)^{2} + c^{2}= d^{2}
c ^{2} = d ^{2}-d ^{2}sin ^{2} \alpha - d^{2} sin^{2} \beta
c=d*( \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}
Ppb= 2d \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta} (dsin \alpha + dsin \beta)=
2d^{2} (sin \alpha + sin \beta) \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}}\)
Pole powierzchni bocznej prostopadlościanu
Pole powierzchni bocznej prostopadlościanu
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 00:05 przez Erwb, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Pole powierzchni bocznej prostopadlościanu
a - pierwsza krawędź podstawykrawędź podstawy
b - druga krawędź podstawykrawędź podstawy
Z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{d}{sin90}= \frac{a}{sin \alpha}\\
\frac{d}{sin90}= \frac{b}{sin \beta}}\)
Znamy a i znamy b. Musimy znać jeszcze wysokość H bryły. Do obliczenia jej dlugości wykorzystamy przekątną ściany bocznej e.
\(\displaystyle{ \frac{d}{sin90}= \frac{e}{sin(90- \alpha)}}\)
Wyliczamy e i korzystamy z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ b^{2}+H^{2}=e^{2}}\)
Wzór na pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P=2H(a+b)}\)
b - druga krawędź podstawykrawędź podstawy
Z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{d}{sin90}= \frac{a}{sin \alpha}\\
\frac{d}{sin90}= \frac{b}{sin \beta}}\)
Znamy a i znamy b. Musimy znać jeszcze wysokość H bryły. Do obliczenia jej dlugości wykorzystamy przekątną ściany bocznej e.
\(\displaystyle{ \frac{d}{sin90}= \frac{e}{sin(90- \alpha)}}\)
Wyliczamy e i korzystamy z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ b^{2}+H^{2}=e^{2}}\)
Wzór na pole powierzchni bocznej:
\(\displaystyle{ P=2H(a+b)}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole powierzchni bocznej prostopadlościanu
dziwne rzeczy się tu dziejąErwb pisze:\(\displaystyle{ (dsin \alpha) ^{2} + (dsin \beta)^{2} + c^{2}= d^{2}\\
d-2d^{2}sin \alpha ^{2}=c^{2}}\)
Ułatw sobie obliczenie c:
\(\displaystyle{ (d cos\beta)^2=c^2+a^2}\)
lub
\(\displaystyle{ (dcos\alpha)^2=c^2+b^2}\)
Pole powierzchni bocznej prostopadlościanu
ech coś mi się pomyliło jak przepisywałem ale już poprawione.
wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ Ppb= 2d^{2} (sin \alpha + sin \beta) \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}}\)
raczej jest to dobrze ale czy da się jeszcze jakoś to uprościć czy tak zostawić ?
wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ Ppb= 2d^{2} (sin \alpha + sin \beta) \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}}\)
raczej jest to dobrze ale czy da się jeszcze jakoś to uprościć czy tak zostawić ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole powierzchni bocznej prostopadlościanu
ewentualnie możesz skorzystać pod pierwiastkiem z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}= \sqrt{cos^2\alpha-sin^2\beta}}\)
lub
\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta} = \sqrt{cos^2\beta-sin^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}= \sqrt{cos^2\alpha-sin^2\beta}}\)
lub
\(\displaystyle{ \sqrt{1-sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta} = \sqrt{cos^2\beta-sin^2\alpha}}\)