wektory, obliczyć cosinus

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
laracroft69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 1 raz

wektory, obliczyć cosinus

Post autor: laracroft69 »

Niech wektory \(\displaystyle{ u \ i \ v}\) o długościach \(\displaystyle{ |\vec{u}|= \sqrt{3} \ i \ |\vec{v}|=2}\) tworzą kąt \(\displaystyle{ <(\vec{u},\vec{v})=150 ^{\circ}}\) oblicz cosinus kąta \(\displaystyle{ <(\vec{u}+2\vec{v},2\vec{u}-\vec{v})}\)

Czy wynikiem jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)? Bardzo proszę o sprawdzenie-- 23 listopada 2009, 16:51 --?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

wektory, obliczyć cosinus

Post autor: BettyBoo »

U mnie wyszło \(\displaystyle{ -\frac{11}{14}}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ