Witam, mam problem z zadaniem tego typu "Okręslanie połozenia dwóch okręgów danych równaniami"
mam podane 2 równania
o1:\(\displaystyle{ (x+2) ^{2} + (y-1) ^{2} = 4}\)
o2:\(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} - 4x + 4y - 8 =0}\)
i zrobiłem tak:
o1: \(\displaystyle{ S1(-2,1) , r = 2}\)
o2: \(\displaystyle{ -2a=-4 \Rightarrow a=2}\) ,
\(\displaystyle{ -2b=-2 \Rightarrow b=-2}\) ,
\(\displaystyle{ r= \sqrt{a ^{2} + b ^{2} - c } \Rightarrow r= \sqrt{16} \Rightarrow r =4}\)
\(\displaystyle{ S2(2,-2), r=5}\)
potem obliczyłem odległość od środków okręgów
\(\displaystyle{ d= \sqrt{(-4) ^{2} + 3 ^{2} } \Rightarrow d=5}\)
i potem to już zabardzo nie wiem co mam zrobić
Znam zależności połozenia okręgów, ale np jak udowodnić majać te dane ze okregi mają 2 pkt wspólne(przecinają się) to
tak patrze na rózne zadania w necie, to robione jest tak :
\(\displaystyle{ r _{1} + r _{2} = 6}\)
\(\displaystyle{ |r _{1} - r _{2}| = 2}\)
albo czasem robią samo
\(\displaystyle{ r _{1} + r _{2} = 6}\)
i sobie przyrównują
nie wiem jaka jest reguła na rozwiązanie tego zadania, w moim podreczniku jest to wytłumaczone ale jakaś mongolska filozofia której nie trawie
siedze juz 2 dni nad tym, i nie wychodzi.. prosze o pomoc
Okręslanie połozenia dwóch okręgów danych równaniami
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Okręslanie połozenia dwóch okręgów danych równaniami
a nie możesz zajrzeć do podręcznika i przeczytać jak położenie okręgów zależy od odległości środków?
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Okręslanie połozenia dwóch okręgów danych równaniami
Oto reguly:
1. Okregi rozlaczne wewnetrznie :
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| < \left|R-r \right|}\)
2. Okregi rozlaczne zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| > R+r}\)
3. Okregi wspolsrodkowe:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = 0 (r \neq R)}\)
4. Okregi przecinajace sie:
\(\displaystyle{ \left|R-r \right|< \left|S _{1}S _{2} \right| < R+r}\)
5. Okregi pokrywajace sie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = 0 (R=r)}\)
6. Okregi styczne zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = R+r}\)
7. Okregi styczne wewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = \left|R-r \right| >0}\)
1. Okregi rozlaczne wewnetrznie :
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| < \left|R-r \right|}\)
2. Okregi rozlaczne zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| > R+r}\)
3. Okregi wspolsrodkowe:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = 0 (r \neq R)}\)
4. Okregi przecinajace sie:
\(\displaystyle{ \left|R-r \right|< \left|S _{1}S _{2} \right| < R+r}\)
5. Okregi pokrywajace sie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = 0 (R=r)}\)
6. Okregi styczne zewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = R+r}\)
7. Okregi styczne wewnetrznie:
\(\displaystyle{ \left|S _{1}S _{2} \right| = \left|R-r \right| >0}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 11:17 przez bayo84, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 13 razy
Okręslanie połozenia dwóch okręgów danych równaniami
no moge, ale jaki jest algorytm postepowania przy stwierdzaniu z jakim rozdzajem położenia okręgów mam doczynienia. co mam po koleji zrobic z kazdym innym przykładem podobnym do tego mająć juz wykonane obliczenia średnio to rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Okręslanie połozenia dwóch okręgów danych równaniami
Zasada jest taka (odległość między środkami okręgów oznaczę przez L a promienie przez R i r):
A. Okręgi rozłączne:
- wewnętrznie:
\(\displaystyle{ L<|R-r|}\)
- zewnętrznie:
\(\displaystyle{ L>R+r}\)
- współśrodkowe:
\(\displaystyle{ L=0 \ R \neq r}\)
B. Okręgi nierozłączne:
- przecinające się w dwóch punktach:
\(\displaystyle{ |R-r|<L<R+r}\)
- pokrywające się:
\(\displaystyle{ L=0 \ R=r}\)
- styczne zewnętrznie:
\(\displaystyle{ L=R+r}\)
- styczne wewnętrznie:
\(\displaystyle{ L=|R-r|>0}\)
A. Okręgi rozłączne:
- wewnętrznie:
\(\displaystyle{ L<|R-r|}\)
- zewnętrznie:
\(\displaystyle{ L>R+r}\)
- współśrodkowe:
\(\displaystyle{ L=0 \ R \neq r}\)
B. Okręgi nierozłączne:
- przecinające się w dwóch punktach:
\(\displaystyle{ |R-r|<L<R+r}\)
- pokrywające się:
\(\displaystyle{ L=0 \ R=r}\)
- styczne zewnętrznie:
\(\displaystyle{ L=R+r}\)
- styczne wewnętrznie:
\(\displaystyle{ L=|R-r|>0}\)