Witam!
Mam pewien ciekawy problem matematyczny, ktory nie wiem jak rozwiązać... Mianowicie wyobrazmy sobie zadanie, że mamy w prostokątnym układzie współrzędnych 8 dowolnie wybranych punktów i mamy znaleźć jeden punkt, taki aby suma wszystkich odległości od niego do poszczególnych pkt była jak najmniejsza, czy ktoś ma może pomysł z czego można by bylo to zrobic?
Z gory wielki dzieki za pomoc,
Pozdrawiam, Tomek
Punkt najblizej polozony innych
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czesta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Punkt najblizej polozony innych
wydaje mi sie ze wystarczy zsmuowac wszytskie X i Y i poedzielic je na liczbe punktow
wtedy wyjdzie nam usredniona pozycja wszytskich punktow, wtedy punkt najblizszy do tego punku
jest naszym punktem szukanym
\(\displaystyle{ ix = \frac{\sum_{1}^{n} _{Xi}}{n} dla n = 8}\)
\(\displaystyle{ iy = \frac{\sum_{1}^{n} _{Yi}}{n} dla n = 8}\)
S = (ix, iy )
najblizszy punkt do S to nasz szukany
wtedy wyjdzie nam usredniona pozycja wszytskich punktow, wtedy punkt najblizszy do tego punku
jest naszym punktem szukanym
\(\displaystyle{ ix = \frac{\sum_{1}^{n} _{Xi}}{n} dla n = 8}\)
\(\displaystyle{ iy = \frac{\sum_{1}^{n} _{Yi}}{n} dla n = 8}\)
S = (ix, iy )
najblizszy punkt do S to nasz szukany