Punkt \(\displaystyle{ A=(-1,2)}\) należy do okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych. Wyznacz równanie tego okręgu.
Po narysowaniu rysunku wszystko jest jasne, ale mam problem z przedstawieniem tego na wzorach.
Okrąg styczny do osi układu współrzędnych
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Okrąg styczny do osi układu współrzędnych
Zauważ, że środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ y=-x}\).
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Okrąg styczny do osi układu współrzędnych
Zauważ jeszcze jedną rzecz: promień okręgu ma taką samą długość jak współrzędna x środka okręgu (oczywiście chodzi o \(\displaystyle{ |x|}\)).
Krótko mówiąc:
\(\displaystyle{ (-1-x_s)^2+(2+x_s)^2={x_s}^2}\)
Krótko mówiąc:
\(\displaystyle{ (-1-x_s)^2+(2+x_s)^2={x_s}^2}\)