Wzajemne położenie prostej i okręgu
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Witam! Potrzebuje pomocy (jak kazdy ) w matematyce...Czy ktoś mógłby mi pomóc,albo chociażby spróbować rozwiązać poniższe zadania
Zad.1.
Dane jest równanie okręgu:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 + 2x = 0}\)
a) oblicz obwód i pole koła
b) oblicz pole wycinka koła o kącie środkowym:
\(\displaystyle{ \delta = 30^o}\)
Zad.2.
Określi wzajmne położenie prostej i okręgu:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ y = 3}\)
Zad.3.
Określ wzajemne położenie dwóch okręgów o położeniu
\(\displaystyle{ (x+3)^2 + (y-3)^2 = y}\)
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 4}\)
Z góry dziękuje!!
Zad.1.
Dane jest równanie okręgu:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 + 2x = 0}\)
a) oblicz obwód i pole koła
b) oblicz pole wycinka koła o kącie środkowym:
\(\displaystyle{ \delta = 30^o}\)
Zad.2.
Określi wzajmne położenie prostej i okręgu:
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ y = 3}\)
Zad.3.
Określ wzajemne położenie dwóch okręgów o położeniu
\(\displaystyle{ (x+3)^2 + (y-3)^2 = y}\)
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 4}\)
Z góry dziękuje!!
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, o 21:37 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Wskazówka do 1:
Przekształć to równanie tak, aby otrzymać równanie:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ S=(a,b)}\) - środek okręgu
\(\displaystyle{ r>0}\) - promień okręgu
Przekształć to równanie tak, aby otrzymać równanie:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ S=(a,b)}\) - środek okręgu
\(\displaystyle{ r>0}\) - promień okręgu
Wzajemne położenie prostej i okręgu
dzięki za pomoc ) Ni jak nie wiem jak to zobic ,ale jedno niby jest ;]
Wzajemne położenie prostej i okręgu
\(\displaystyle{ x^2+y^2+2x=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+y^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+1-1+y^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^2-1+(y+0)^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+0)^2=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}S=(-1,0)\\r=1\end{cases}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ x^2+2x+y^2=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x+1-1+y^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^2-1+(y+0)^2=0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)^2+(y+0)^2=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}S=(-1,0)\\r=1\end{cases}}\)
Pozdrawiam!
Wzajemne położenie prostej i okręgu
to jest odpowiedz na zadanie 1 ,ale a ,czy b ?:))
PS: czy to jest dobre rozwiazanie zadania 2 :
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 25\\
y = 3\\
\\
x^2 + 9 = 25\\
x^2 = 16\\
x = 4 \vee x= -4\\
\\
x = 4\\
y = 3\\ \\
x = -4\\
y = 3}\)
Wiec prosta przecina okrag w punktach:
\(\displaystyle{ A=(4,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(-4,3)}\)
PS: czy to jest dobre rozwiazanie zadania 2 :
\(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 25\\
y = 3\\
\\
x^2 + 9 = 25\\
x^2 = 16\\
x = 4 \vee x= -4\\
\\
x = 4\\
y = 3\\ \\
x = -4\\
y = 3}\)
Wiec prosta przecina okrag w punktach:
\(\displaystyle{ A=(4,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(-4,3)}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, o 23:16 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Wzajemne położenie prostej i okręgu
1. To nie jest odpowiedź tylko przekształcenie równania okręgu. Masz podany środek i promień tego okręgu. Dalej sam sobie poradzisz...
2. Tak, to jest dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam!
2. Tak, to jest dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam!
Wzajemne położenie prostej i okręgu
to jedno zad moglbys pomóc ,bo nie rozumiem wogole 1 ;/ nie łapie tego wogole
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Napisałem Ci jaki jest promień i nie potrafisz obliczyć obwodu i pola koła?
Wzajemne położenie prostej i okręgu
nie mam zielonego pojęcia 2 jakos poszlo,ale 1 nie da rady...
jakis wzor na pole i obwód kola?:)
jakis wzor na pole i obwód kola?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Wzór na pole i obwód koła:
\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}\\
Obw=2 \pi r}\), gdzie r jest promeniem koła.
\(\displaystyle{ P= \pi r^{2}\\
Obw=2 \pi r}\), gdzie r jest promeniem koła.
Wzajemne położenie prostej i okręgu
Tego nie rozumiem. Zajmuje się geometrią na płaszczyźnie kartezjańskiej, a nie wie jaki jest wzór na pole i obwód koła...