Prosta prostopadła do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Prosta prostopadła do prostej
proste sa prostopadłe gdy \(\displaystyle{ a_{1} cdot a_[2}=-1}\)
\(\displaystyle{ 2x-y+3=0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ a_{2} = - \frac{1}{2}}\)
np. \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}x -y +3=0}\)
\(\displaystyle{ 2x-y+3=0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ a_{2} = - \frac{1}{2}}\)
np. \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}x -y +3=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Eudezet
- Podziękował: 2 razy
Prosta prostopadła do prostej
ps. odpowiedzi jakie mam do wyboru to: A. 2x+y=9 B. 2x-y-8=0 C. x+2y+3=0
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Prosta prostopadła do prostej
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
proste sa prostopadłe gdy \(\displaystyle{ A_{1}A_{2} + B_{1}B_{2}=0}\)
należy podstawiać i sprawdzić
z tych które masz w od[owiedziach to c jest poprawna, bo:
\(\displaystyle{ 2 cdot 1 + (-1) cdot 2 = 0 Rightarrow 2-2=0}\)
proste sa prostopadłe gdy \(\displaystyle{ A_{1}A_{2} + B_{1}B_{2}=0}\)
należy podstawiać i sprawdzić
z tych które masz w od[owiedziach to c jest poprawna, bo:
\(\displaystyle{ 2 cdot 1 + (-1) cdot 2 = 0 Rightarrow 2-2=0}\)