Długosc bokow prostokata
Długosc bokow prostokata
Długosc bokow prostokata zwiekszono o 20%. Oblicz o ile procent zwiekszy sie pole tego prostokata. Prosze o rozwiazanie. z groy dzieki
- emelcia
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 14 razy
Długosc bokow prostokata
Pole pierwotnego prostokąta to P=ab
Pole drugiego prostokąta to P=1,2a \(\displaystyle{ \cdot}\) 1,2b = 1,44ab
(1,2a i 1,2b bo 20%=0,2, czyli o tyle zwiększamy bok, czyli dodajemy)
Od drugiego odejmujemy pierwsze pole:
1,44ab-ab=0,44ab
I teraz zwykła proporcja:
ab - 100%
0,44ab - x
x=44%
Pole drugiego prostokąta to P=1,2a \(\displaystyle{ \cdot}\) 1,2b = 1,44ab
(1,2a i 1,2b bo 20%=0,2, czyli o tyle zwiększamy bok, czyli dodajemy)
Od drugiego odejmujemy pierwsze pole:
1,44ab-ab=0,44ab
I teraz zwykła proporcja:
ab - 100%
0,44ab - x
x=44%