Witam!
Mam problem z takim zadaniem:
W trójkącie ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka A = (-3,7) do boku BC o równaniu y= 0,75x + 2 jest równa...
Czy ktoś mógłby mi podać rozwiązanie i wyjaśnić dokładnie jak takie zadanie zrobić?
Wysokość trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 10:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bogatynia
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wysokość trójkąta
Trzeba policzyć odległość punktu A od prostej BC. Istnieje na to gotowy wzór, możesz do tego dojść także poprzez:
1) wyznaczenie wzoru prostej prostopadłej do prostej y= 0,75x + 2 i przechodzącej przez punkt A - ta prosta zawiera szukaną wysokość,
2) wyznaczenie punktu przecięcia się obu prostych, oznaczmy ten punkt przez D (ten punkt to spodek szukanej wysokości),
3) długość wysokości to długość odcinka AD.
1) wyznaczenie wzoru prostej prostopadłej do prostej y= 0,75x + 2 i przechodzącej przez punkt A - ta prosta zawiera szukaną wysokość,
2) wyznaczenie punktu przecięcia się obu prostych, oznaczmy ten punkt przez D (ten punkt to spodek szukanej wysokości),
3) długość wysokości to długość odcinka AD.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 10:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bogatynia