punkty w przestrzeni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

punkty w przestrzeni

Post autor: justyska70 »

wyznacz współrzędne punktu S symetrycznego do punktu A(1,2,3) względem punktu B(0,2,1)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

punkty w przestrzeni

Post autor: BettyBoo »

W takim razie B jest środkiem odcinka AS, więc jeśli S(a,b,c), a współrzędne środka odcinka to średnia współrzędnych końców, czyli \(\displaystyle{ 0=\frac{1+a}{2},\ 2=\frac{2+b}{2},\ 1={3+c}{2}}\), a stąd mamy \(\displaystyle{ S(-1,2,-1)}\).

Można to tez rozwiązać z równości wektorów.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ