Witam,
mam dwie plaszczyzny, mianowicie
E1:\(\displaystyle{ 2x+y-3z=5}\)
E2:
Punkty :
P1 = \(\displaystyle{ (1,2,3)}\)
P2 = \(\displaystyle{ (2,0,3)}\)
P3 = \(\displaystyle{ (1,5,4)}\)
a) Oblicz odleglosc plaszczyzn do Punktu 0
Chcialem najpierw napisac rownanie plaszczyzny E2:
\(\displaystyle{ r(P)=(1,2,3)+a(2-1,0-2,3-3)+b(1-1,5-2,4-3)}\)
Czyli\(\displaystyle{ r(P)=(1,2,3)+1(1,-2,0)+b(0,3,1)}\)
Wektor normalny:
\(\displaystyle{ n=(1,-2,0)x(0,3,1)}\)
\(\displaystyle{ n=(-2,-1,3)}\)
I wyszlo mi:
E2: \(\displaystyle{ n(r- r_{1})= (-2,-1,3)(x-1,y-2,z-3)}\)
Czyli:
E2: \(\displaystyle{ -2x-y+3z-5=0}\)
Czy dotad sie zgadza? Jezeli tak, to jestem w stanie obliczyc odleglosc E2 do punktu 0. Jak jednak wyglada sprawa z plaszczyzna E1 ?
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Tomek
-- 17 listopada 2009, 22:31 --
To moze jeszcze dodam ze jako odleglosc plaszczyzny E2 do punktu 0 wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{9}{ \sqrt{14} }}\) biorac pod uwage punkt P1 oraz wektor normalny.
Odleglosc plaszczyzn od Punktu 0
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Odleglosc plaszczyzn od Punktu 0
Równanie E2 masz ok.
Wzór na odległość \(\displaystyle{ d}\) punktu \(\displaystyle{ P(a,b,c)}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\):
\(\displaystyle{ d=\frac{|Aa+Bb+Cc+D|}{\sqrt{A^2+B^2+C^2}}}\)
Pozdrawiam.
Wzór na odległość \(\displaystyle{ d}\) punktu \(\displaystyle{ P(a,b,c)}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\):
\(\displaystyle{ d=\frac{|Aa+Bb+Cc+D|}{\sqrt{A^2+B^2+C^2}}}\)
Pozdrawiam.
- solmech
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 20 razy
Odleglosc plaszczyzn od Punktu 0
O wielkie dzieki! Jako punkt 0 , mam wziac po prostu P(0,0,0), tak?
Czyli odleglosc bedzie:
\(\displaystyle{ d= \frac{5}{ \sqrt{14} }}\)
Zgadza sie?
Czyli odleglosc bedzie:
\(\displaystyle{ d= \frac{5}{ \sqrt{14} }}\)
Zgadza sie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Odleglosc plaszczyzn od Punktu 0
E2 można zapisać jako 2x+y-3z=-5, więc E1 i E2 nie pokrywają się, ale są równoległe.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.