czy ktos moze mi pokazac jak zapisac rownanie elispoidy
\(\displaystyle{ 4x^2+9y^2+36z^2=36}\) w postaci kanonicznej czyli
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}+\frac{z^2}{c^2}=1}\)
dzieki
rownanie elipsoidy
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
rownanie elipsoidy
Po prawej stronie musisz mieć \(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ 4x^2+9y^2+36z^2=36 \ /:36}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{9} + \frac{y^2}{4} + \frac{z^2}{1} =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{3^2} + \frac{y^2}{2^2} + \frac{z^2}{1^2} =1}\)
\(\displaystyle{ 4x^2+9y^2+36z^2=36 \ /:36}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{9} + \frac{y^2}{4} + \frac{z^2}{1} =1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{3^2} + \frac{y^2}{2^2} + \frac{z^2}{1^2} =1}\)