Równanie stycznej do okręgu
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Równanie stycznej do okręgu
Znaleźć równanie stycznej do okręgu o podanym równaniu w punkcie A.
Brakuje mi pewnie odczytania jednej ukrytej informacji - dochodzę do prostego równania z dwiema niewiadomymi.
Brakuje mi pewnie odczytania jednej ukrytej informacji - dochodzę do prostego równania z dwiema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie stycznej do okręgu
\(\displaystyle{ \begin{cases} rownanie \ okregu \\ y=ax+b \end{cases}}\)
Musi mieć jedno rozwiązanie
Otrzymasz jakieś równanie kwadratowe, \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Musi mieć jedno rozwiązanie
Otrzymasz jakieś równanie kwadratowe, \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Równanie stycznej do okręgu
No i nie zawsze jest jedna, przecież często istnieją dwie... Dalej nie widzę rozwiązania, otrzymuję caly czas równanie z dwiema niewiadomymi - współczynnikami szukanej stycznej.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Równanie stycznej do okręgu
No tak, biorę sobie punkt \(\displaystyle{ (-5;10)}\) i równanie okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2=25}\) - taki jest przykład do tego zadania. Istnieją dwie styczne.
Dostaję zatem układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2=25 \\ y = ax+b \end{cases}}\) Jak podstawię te szukane współrzędne do drugiego równania, za wiele to nie pomoże.
Dostaję zatem układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2=25 \\ y = ax+b \end{cases}}\) Jak podstawię te szukane współrzędne do drugiego równania, za wiele to nie pomoże.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie stycznej do okręgu
A teraz:
\(\displaystyle{ y = ax+b}\)
\(\displaystyle{ (-5;10)}\)
\(\displaystyle{ 10=-5a+b \Rightarrow b = 5a + 10}\)
czyli styczna jest postaci:
\(\displaystyle{ y=ax+5a + 10}\)
?
\(\displaystyle{ y = ax+b}\)
\(\displaystyle{ (-5;10)}\)
\(\displaystyle{ 10=-5a+b \Rightarrow b = 5a + 10}\)
czyli styczna jest postaci:
\(\displaystyle{ y=ax+5a + 10}\)
?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Równanie stycznej do okręgu
Ok, to jeszcze wytłumacz dlaczego takie równanie ma mieć jedno rozwiązanie, bo jakoś tego nie widzę. Co, jeśli ma dwa?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie stycznej do okręgu
Wyjdą dwie
Ok chyba namąciłam.
Układ równań musi mieć jedno rozwiązanie. Równanie kwadratowe, które tam wyjdzię musi mieć jedno rozwiązanie czyli \(\displaystyle{ \Delta}\) z równania kwadratowego musi być równa \(\displaystyle{ 0}\)
Ok chyba namąciłam.
Układ równań musi mieć jedno rozwiązanie. Równanie kwadratowe, które tam wyjdzię musi mieć jedno rozwiązanie czyli \(\displaystyle{ \Delta}\) z równania kwadratowego musi być równa \(\displaystyle{ 0}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Równanie stycznej do okręgu
Wczoraj troszkę nad tym dumałem a propos tematu: 155004.htm
czeslaw, w Twoim przykładzie masz jedną styczną postaci: \(\displaystyle{ x=-5}\) czyli nie jest to prosta postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\), nie otrzymamy zatem jej z układu podanego przez nmn (tam wyjdzie druga styczna).
Myślę, że pewnym rozwiązaniem jest wprowadzenie prostej postaci \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\), ale skąd tu wytrzasnąć trzecie równanie
czeslaw, w Twoim przykładzie masz jedną styczną postaci: \(\displaystyle{ x=-5}\) czyli nie jest to prosta postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\), nie otrzymamy zatem jej z układu podanego przez nmn (tam wyjdzie druga styczna).
Myślę, że pewnym rozwiązaniem jest wprowadzenie prostej postaci \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\), ale skąd tu wytrzasnąć trzecie równanie
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Równanie stycznej do okręgu
Z dotychczasowych spostrzeżeń:
1) punkt leży na okręgu z układu wychodzi jedno rozwiązanie czyli OK,
2) punkt leży na którejś z dwóch prostych równoległych do prostej OY i ograniczających okrąg (tak jak w podanym przykładzie) z układu wychodzi jedno rozwiązanie czyli nieOK , brakuje jednej stycznej postaci \(\displaystyle{ x=...}\),
3) punkt leży gdziekolwiek indziej (oczywiście nie wewnątrz koła) z układu wychodzą dwa rozwiązania czyli OK
1) punkt leży na okręgu z układu wychodzi jedno rozwiązanie czyli OK,
2) punkt leży na którejś z dwóch prostych równoległych do prostej OY i ograniczających okrąg (tak jak w podanym przykładzie) z układu wychodzi jedno rozwiązanie czyli nieOK , brakuje jednej stycznej postaci \(\displaystyle{ x=...}\),
3) punkt leży gdziekolwiek indziej (oczywiście nie wewnątrz koła) z układu wychodzą dwa rozwiązania czyli OK
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie stycznej do okręgu
A może po prostu trzeba rozpatrywać dwa przypadki:
I styczna jest postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
II styczna jest postaci \(\displaystyle{ x=c}\)
?
(Ten drugi w przypadku gdy z I wychodzi jedno rozwiązanie)
I styczna jest postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
II styczna jest postaci \(\displaystyle{ x=c}\)
?
(Ten drugi w przypadku gdy z I wychodzi jedno rozwiązanie)