Długość wysokości z wierzchołka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gosiak_902
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lis 2009, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: silesia

Długość wysokości z wierzchołka

Post autor: gosiak_902 »

Dane są wierzchołki trójkąta A=(-4, -1), B=(1,-3), C=(8,1).
Oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka B oraz pole tego trójkąta.
Awatar użytkownika
wieczorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2009, o 13:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Marklowice
Pomógł: 1 raz

Długość wysokości z wierzchołka

Post autor: wieczorek »

Oblicz najpierw równanie prostej AC a potem odległość tej prostej od punktu b, to odległość to nasza szukana wysokość.
ODPOWIEDZ