Pole powierzchni boczej ostrosłupa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Agu?91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 10 paź 2009, o 23:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Pole powierzchni boczej ostrosłupa

Post autor: Agu?91 »

Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkatnego jest równe (12+\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\))\(\displaystyle{ dm{3}}\) a stosunek krawędzi podstawy a do wysokości ściany bocznej h jest równy 1:2. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Pole powierzchni boczej ostrosłupa

Post autor: Sherlock »

Aguś91 pisze:Pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkatnego
\(\displaystyle{ P_c= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} +3 \cdot \frac{1}{2} ah=12+ \sqrt{3}}\)
Aguś91 pisze:stosunek krawędzi podstawy a do wysokości ściany bocznej h jest równy 1:2
\(\displaystyle{ \frac{a}{h}= \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ