1. Napisz równanie prostej do której należą punkty \(\displaystyle{ A=(a,b)}\), \(\displaystyle{ B=(b,a)}\) gdzie a i b są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^2 - x - 2=0}\)
2.Napisz równanie prostej do której należy punkt \(\displaystyle{ A=(-3,2)}\) oraz
a) równoległej
b) prostopadłej
do prostej o równaniu \(\displaystyle{ 4x+6=0}\)
3.Określ wzajemne położenie prostych \(\displaystyle{ 5x-4y=8}\) i \(\displaystyle{ y=\frac{5}{4}x -3}\)
Porsze o pomoc...
Równania prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lokalizacja
- Podziękował: 1 raz
Równania prostych
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, o 16:17 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Równania prostych
Skoro to są proste zadania, to po co prosisz o pomoc?
1. Obliczasz pierwiastki tego równania i podstawiasz do wzoru na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty:
\(\displaystyle{ A=(x_1,y_1)}\), \(\displaystyle{ B=(x_2,y_2)}\)
\(\displaystyle{ (x_2-x_1)(y-y_1)=(y_2-y_1)(x-x_1)}\)
2. Proste są równoległe gdy mają takie same współczynniki kierunkowe a prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy \(\displaystyle{ -1}\).
Pozdrawiam!
1. Obliczasz pierwiastki tego równania i podstawiasz do wzoru na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty:
\(\displaystyle{ A=(x_1,y_1)}\), \(\displaystyle{ B=(x_2,y_2)}\)
\(\displaystyle{ (x_2-x_1)(y-y_1)=(y_2-y_1)(x-x_1)}\)
2. Proste są równoległe gdy mają takie same współczynniki kierunkowe a prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych jest równy \(\displaystyle{ -1}\).
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Równania prostych
3) Wyznacz dla obydwu prostych współczynniki kierunkowe i skorzystaj ze wskazówki @bartoszwitek do zadania 2)