współrzędne punktu w równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Libnitz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 maja 2006, o 09:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa

współrzędne punktu w równoległoboku

Post autor: Libnitz »

Witam,
Mam takie zadanie:
W równoległoboku ABCD: A(-3,-3), B(3,0), D(0,4)
a) wyznacz współrzędne punktu C
b) oblicz jego pole
c) oblicz jego obwód

Z punktami b i c sobie poradze, gorzej z a. Trochę kombinowałem, najpierw wyliczyłem długość |BD|... To zadanie będzie miało 2 rozwiązania? Prosze o dalsze wskazówki
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

współrzędne punktu w równoległoboku

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \vec{AB}=\vec{DC}\\\vec{AB}=[6,3]\\\vec{DC}=[x_c,y_c-4]}\)
Przyrównujesz współrzędne wektorów i otrzymujesz współrzędne C.
Libnitz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 maja 2006, o 09:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa

współrzędne punktu w równoległoboku

Post autor: Libnitz »

można jaśniej?
Awatar użytkownika
Ziom Ziomisław
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: I LO Inowrocław
Pomógł: 20 razy

współrzędne punktu w równoległoboku

Post autor: Ziom Ziomisław »

A co w tym jest nie jasnego??
Wektory AB i DC muszą mieć takie same współżędne zatem musi zachodzić:
\(\displaystyle{ x_{c}}\) - \(\displaystyle{ x_{d}}\) = 6
\(\displaystyle{ x_{c}}\) - 0 = 6
\(\displaystyle{ x_{c}}\) = 6
\(\displaystyle{ y_{c}}\) - \(\displaystyle{ y_{d}}\) = 3
\(\displaystyle{ y_{c}}\) - 4 = 3
\(\displaystyle{ y_{c}}\) = 7
ODPOWIEDZ