Parabola i hiperbola

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szymus_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 23 lis 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Parabola i hiperbola

Post autor: szymus_90 »

Witam, dwa zadania bardzo proste

1. Pod jakim kątem widać parabolę \(\displaystyle{ y^{2} =4x}\) z punktu p=(4,5)

Znalazłem styczne przechodzące przez P i nie wiem co dalej, tangensy nie wychodzą dla kątów "z tabelki"

2. Na hiperboli \(\displaystyle{ \frac{x ^{2} }{49} - \frac{y ^{2} }{16} =1}\) znaleźć punkt, który leży trzy razy bliżej od jednej asymptoty niż od drugiej.

Dziękuje z góry za wytłumaczenie skąd się co bierze.-- 16 listopada 2009, 15:22 --Czy nikt nie potrafi zrobić tych zadań?
Czy może są jakieś inne powody nie odpisywania?
Może ktoś ma chociaż jakiś pomysł?
ODPOWIEDZ